Płyn do mycia naczyń, warzyw i owoców na bazie orzecha mydlanego TianDe
Zamiast
chemii z fabryk – „mydło” z drzew.
Środek
do mycia naczyń na bazie orzecha mydlanego.
Najbezpieczniejszy środek czyszczący rośnie na drzewie!
Chodzi o drzewa Sapindus, które rosną w tropikach i strefach subtropikalnych.
Na całym świecie znanych jest zaledwie 15 rodzajów Sapindusa, obszar
występowania zależy od rodzaju drzewa mydlanego.
Do produkcji wyrobów firmy
TianDe stosowane są owoce drzewa
Sapindus mukorossi.
Owocem drzewa Sapindus jest jagoda, lecz ze względu
na to, że jej skórka
z czasem twardnieje, przyjęto nazywać ją „orzechem
mydlanym“.
Mydlanym – ze względu na właściwości: oczyszcza od tłuszczu,
zanieczyszczeń, a nawet pieni się dzięki zawartości substancji znanych pod
nazwą saponina.
Saponiny (z łac. sapo — „mydło”) — naturalna alternatywa dla środków
powierzchniowo czynnych (SPC).
Saponiny – to naturalne związki tworzące pianę (z
łac. sapo – „mydło“),
naturalna alternatywa dla środków powierzchniowo
czynnych.
Zasadniczo różnią się od SPC szeregiem właściwości.
Saponina nie
posiada szkodliwego wpływu na zdrowie organizmu i ulega
całkowitej biodegradacji
w środowisku naturalnym.
Środek myjący na bazie saponin - Łatwo i w
pełni spłukuje się z naczyń
Środek myjący na bazie SPC
Żeby spłukać środek czyszczący, talerz trzeba opłukać
około 100 razy!
Inne sposoby: czyszczenie z pomocą
„chromowej mieszaniny”
lub usunąć metodą termiczną
Środek myjący na bazie orzecha mydlanego (saponiny) z łatwością i
całkowicie zmywa się z powierzchni naczynia!
W przeciwieństwie do środków na bazie SPC, w przypadku
zastosowania których talerz należy opłukać około 100 razy, po czym
wytrzeć go
jeszcze ręcznikiem, aby całkowicie je zmyć.
Istnieją również alternatywne
sposoby czyszczenia: naczynie należy
obrobić za pomocą chromowej mieszaniny lub
oczyścić metodą termiczną.
Do takiego wniosku doszli uczeni na podstawie
wyników doświadczeń
w laboratoriach chemicznych.
Ale czy ktoś tak robi?! W rezultacie z czystego talerza do naszego
przewodu
pokarmowego trafiają o wiele bardziej niebezpieczne substancje
niż bakterie.
Chemicy przekonują:
po umyciu naczynia środkiem czyszczącym na bazie SPC
na jego powierzchni pozostaje od 20 do 40% tego środka.
po umyciu naczynia środkiem czyszczącym na bazie SPC
na jego powierzchni pozostaje od 20 do 40% tego środka.
Środek myjący na bazie saponin
Po trafieniu do przewodu pokarmowego trawią się nie szkodząc zdrowiu.
Środek myjący na bazie SPC
Po trafieniu do przewodu pokarmowego
mają toksyczny wpływ na organizm.
Po przypadkowym dostaniu się do przewodu pokarmowego,
saponiny trawią
się w jelicie nie szkodząc zdrowiu.
Saponiny są stosowane w przemyśle spożywczym w
charakterze
naturalnych emulgatorów do przygotowania chałwy, wyrobów
cukierniczych, piwa i napojów musujących.
W przeciwieństwie do SPC, które trafiając do przewodu
pokarmowego,
posiadają toksyczny wpływ na cały organizm.
Środek myjący na bazie saponin
Nie powoduje reakcji alergicznej, nie podrażnia i nie wysusza skóry.
Środek myjący na bazie SPC
Powoduje reakcję alergiczną, której towarzyszy
suchość i podrażnienie skóry.
Saponiny, w odróżnieniu od SPC, nie wywołują reakcji alkalicznej,
dlatego nie podrażniają i nie wysuszają skóry.
Stanowią prawdziwy skarb dla osób
cierpiących na poważne
choroby skóry, posiadających kategoryczne
przeciwwskazania do
kontaktu z jakimikolwiek substancjami chemicznymi.
Skład płynu do naczyń „ECO Sphere”
Kokoglukozydy — Bezpieczne,
w 100% biodegradowalne SPC
Olejek
cytrynowy — Środek aromatyzujący i
antyseptyczny
Kwas
cytrynowy — Naturalny konserwant
Etylogliceryna
— Naturalny konserwant
Oprócz wyciągu z owoców Sapindusa (saponin) w skład płynu
do
mycia naczyń EcoSphere wchodzą kokoglukozydy,
fenoksyetanol/etyloheksylogliceryna, olej cytrynowy i kwas cytrynowy.
Olej cytrynowy i kwas cytrynowy
prawdopodobnie u nikogo
nie budzą zastrzeżeń.
To znane konserwanty,
aromatyzatory i środki antyseptyczne.
A o kokoglukozydach i
fenoksyetanolu/etyloheksyloglicerynie
warto powiedzieć więcej.
Kokoglukozyd –t o substancja pozyskiwana z oleju
kokosowego.
Silne właściwości nawilżające, przeciwzapalne i odżywcze oleju
kokosowego, wchodzącego w jego skład, pozwalają na jego zastosowanie
w składzie
środków kosmetycznych, przeznaczonych do
łagodnego oczyszczania delikatnej i
szczególnie wrażliwej skóry niemowląt.
Kokoglukozydy
należą do klasy bezpiecznych i w 100% biodegradowalnych
SPC. Kokoglukozydy wzmagają oczyszczające i
zmiękczające właściwości
płynu do mycia naczyń EcoSphere.
Euksyl
(fenoksyetanol+etyloheksylogliceryna) – to innowacyjny konserwant
stosowany w składzie
kosmetyków ekologicznych.
Został opracowany specjalnie dla łagodnych środków do
pielęgnacji skóry.
Często konsumenci mają obawy, co do zastosowania
konserwantów, lecz
specjaliści podkreślają, że nie takie konserwanty straszne,
jak środki bez nich.
Dotyczy to zwłaszcza wyrobów zawierających wysoki procent
naturalnych
wyciągów roślinnych. Konserwanty chronią kosmetyki i chemię
gospodarczą
przed powstawaniem bakterii i rozpowszechnieniem infekcji.
W 1969
roku specjaliści FDA (Agencji Żywności i Leków Ministerstwa
Zdrowia i Służb
Socjalnych USA) zbadali rynek kosmetyków i stwierdzili,
że 20% środków jest
zakażonych drobnoustrojami.
Konserwanty zaczęto stosować na szeroką skalę w
celu zapewniania
bezpieczeństwa wyrobów.
Euksyl pod względem skuteczności jest porównywalny z
parabenami –
substancjami, które zapewniają najsilniejszy efekt konserwujący,
przy czym są
bezpieczne dla skóry i środowiska naturalnego.
Myj na zdrowie!
Nałóż 1-2 kropli środka na wilgotną gąbkę, przetrzyj naczynie, po czym spłucz pod bieżącą wodą lub rozpuść łyżeczkę środka w 5 litrach wody,
umyj naczynia, spłucz.
Przygotowanie płynu w butelce do mycia ręcznego:
1 część płynu i 6 części wody.
Zastosowanie w zmywarkach:
Wlej płaską łyżeczkę od herbaty płynu do zmywarki w miejsce na tabletkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz